Monday, October 13, 2008

Louis Armstrong

Apucandu-ma sa caut melodi cantate de Louise Armstrong, care vrand nevrand imi starneau un zambet, melodi precum "smile", "what a wonderful world", "a kiss to build a dream on" am dat de altele noi, aici termenul de "nou" fiind impropiu folosit, dar erau noi pentru mine, era un stil cu totul nou, pe care nu avusesem ocazia sa-l intalnesc de prea multe ori. Dar inainte te toate, ma simt datoare sa spun cateva cuvinte despre artist in sine.deci....
Louis Armstrong (4 aug. 1901-6 iulie 1971) cunoscut si sub numele de Satchmo ( de la "satchel-mouth" care ar insemna "o gura cat o toba", sau daca optati pentru exoresia romaneasca "gura-mare" ) se naste in New Orleans, Louisiana intr-o familie saraca (parinti se separa curand dupa venirea lui pe lume). Creste cu muzica in suflet si cantand la colturi de strada reuseste sa-si dezvolte o intonatie optima si o spontenaitate caracteristica Jazz-ului.
Devine un mucian profesionist complet in momentul in care invata notele muzicale (pana la vasta de 17 ani canta din auzite). Desi s-a nascut si a crescut pe trepta cea mai de jos a societatii, muzica este cea care il ridica ajungand sa cante cu "king Oliver" considerat cel mai bun trompetist din New Orleans. Ajunge apoi sa cante cu propia sa trupa : "All Stars" , dar se imbolnaveste de cancer la gat, iar desi medicul i-a recomandat sa renunte la trompeta, Satchmo nu poate; moare in casa sa din New York.

Aici canta cu Ella Fitzgerald in

        melodia intitulata "Summertime" 




Iar aici cu Dizzy Gillespie in "Umbrella Man"

Dizzy Gillespie este cel cu trompeta mai ciudata; conform spuselor lui Dizzy, trompeta indoita la un unghi de 45 de grade este rezultatul unui accident la locul de munca, dar acest accident a schimbat si tonul instrumentului, iar lui Gillespie i-a placut efectul.

No comments:

Post a Comment